Пенсионното осигуряване в Канада (на болгарском языке)

RRSP & RRIFЗдравейте! Понеже много от вас проявиха интерес към темите на предишните две статии /Пенсионно осигуряване в Канада и RRSP за съпруг, съпруга и RRIF/, реших в сегашната статия да отговоря на вашите въпроси.И така:

1.Каква е разликата между Mutual Fund и RRSP?

Представете си всички MF като баница.Registered е тази част, която става за пенсионни и образователни планове, т.е. Registered Funds и Mutual Funds са едно и също-фондове.Влагането в пенсионен фонд е просто начин да намалите данъци и да заделите пари на страна.Освен това парите, вложени в RRSP нарастват много по-бързо.Пенсионните фондове са MF, които са признати от Canada Custom and Revenue Agency /CCRA/ и определени за пенсии.Повечето MF са одобрени за пенсионни.

2.Мога ли да тегля от RRSP?

Тези пари можете да ги изтеглите когато решите /тогава плащате и данъци за тях/ и да ги ползвате за каквото решите.Единствените начини да не платите данъци и когато теглите от пенсионен фонд са:а/ когато ще използвате средствата за покупка на жилище и то първо жилище и б/ когато ще платите овразование с тези средства.

3.Кога и по колко мога да внеса в RRSP?

По всяко време на годината можете да влагате в своя Пенсионен фонд стига да имате място /room/ в него.Можете да го правите ежемесечно или както ви е удобно.Често хората заделят сума и я влагат преди края на февруари, за да получат веднага обратно пари от tax-return.

4.От къде мога да купя RRSP, MF и други?

Фондове можете да купите само от лицензирани за това продавачи.Такива са: агенти, които работят към някоя компания и продават неините фондове; банки-продават чяст от фондовете и независими агенти като мен, които продават всички фондове и правят индивидуално портфолио за всеки според финансовото му състояние и цели.Цената на фондовете е една и съща без значение от къде ще ги купите.Консултациите са безплатни освен, ако не се обърнете към CFP /Certified Financial Planner/.

5.Кога да започна моя RRSP?

Колкото е възможно по-рано!Тайната е да внасяте от момента, в който започнете да работите.Дори малки суми да отделяте не забравяйте, че те нарастват във фонда и след като не плащате данък и на нарастването, то се получава натрупване/по тази причина RRSP-парите растът по-бързо от всички други/.

6.Защо да внасям пари в RRSP на моя съпруг/га?

Много просто-за намаляване на данъци.Това се прави само когато вашият съпруг/га има по-малка данъчна ставка.

7.Имам RRSP на 2-3 различни места и искам да ги прехвърля на един агент, който да ги управлявя как да стане това?

Обадете се на този агент и той ще го направи от ваше име.При това не е необходимо да сменяте фондовете, в които сте влагали до момента.

8.Колко дълго мога да си запазя RRSP лимита?

Ако не можете да вложите тази година в RRSP, то лимита ви се прехвърля за следващата и така година след година.

9.Каква е разликата между индивидуален и групов RRSP?

Груповите планове се предлагат обикновено на хора, работещи в една фирма.Парите се събират и влагат на едно и също място за разлика от индивидуалния план, който се прави специално за съответния човек.Естествено, препоръчително е да имате индивидуален RRSP, който също можете да управлявате по свое желание и интереси.

10.Как да изчисля OAS пенсия, която ми се полага?

Формулата е много проста:

1/ 40 x броя на годините които сте живели в Канада след 18-годишна възраст.Минимума е 10 години да сте живели в страната.Не е необходимо да сте работили за да получавате OAS.

Има много начини, чрез които да увеличите своето RRSP или да намалите данъците си.Те са специфични в зависимост от човека, за това няма да ги разисквам тук.

Denny Markova

Другие статьи Денни Марковой

RRSP

  1. RRSP за съпруг/га и RRIF
  2. Пенсионното осигоряване в Канада
  3. Въпроси и отговори за RRSP

RESP

  1. RESP-Образователен план
  2. Защо е необходим Образователен План?

Инвестиции

  1. Съвети за Инвестиции

Real Estate

  1. Home Buyers’ Plan (HBP), part 1. (Bulgarian)

For newcomers to Canada

Статья находится в разделе «RRSP и пенсия»
Дата последнего редактирования 11 декабря 2005г

Для публикации статьи на других сайтах необходимо получить разрешение у администрации [email protected]

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Прокрутить вверх