RRSP за съпруг/га и RRIF (на болгарском языке)

Ние живеем и работим в Канада.Някой е дошъл по-рано, друг-по-късно, но въпросите, засягащи финансовата страна на живота ни касаят всички.Важно е да знаете на каква пенсия можете да разчитате когато сте на 65 години.За това искам да ви разкажа за канадската пенсионна система, която има 3 нива:

RRSP & RRIF1.Old Age Security (OAS),

2.Canada Pension Plan (CPP) и

3.Registered Retirement Savings Plan (RRSP).

OAS-Месечни плащания за повечето канадци на възраст 65 години и нагоре.За тази пенсия трябва да подадете документи около 6 месеца преди да навършите 65 години.Кой има право на OAS:

Категория 1.Хора, живеещи в Канада:

-трябва да сте поне на 65 години,

-трябва да сте гражданин или легално пребиваващ в Канада по време когато пенсията ви се одобри,

-трябва да сте живели в Канада поне 10 години след 18-годишнаа възраст.

Категория 2.Хора, живеещи извън Канада:

-трябва да сте поне на 65 години,

-когато сте напуснали страната, трябва да сте били гражданин или легално пребиваващ,

-трябва да сте живели в Канада поне 20 години след 18-годишна възраст.

Пълната пенсия (когато отговаряте на горните изисквания) е около $440 на месец. Важно е да знаете, че тази пенсия се облага с данъци.

CPP-Месечни плащания за хора на 60 години и нагоре, които са внасяли определена сума в CPP.Тази пенсия така се изчислява, че човек да получи 25 % от заплатата, на чиято база е внасял CPP.За да получавате СРР, вие трябва да сте на 65 години или да сте между 60 и 64 години и да отговаряте на определени изисквания: напр. да не работите вече или да получавате по-малко от максималната СРР, която е $788.75 за 2002година.Документи за СРР трябва да подадете 6 месеца преди датата, от която искате плащанията да започнат.СРР се облага с данък.

RRSP-(това, което пиша се отнасия за самостоятелно регулирана RRSP).Представете си, че канадското правителство ви дава половината от парите, които вие влагате по ваш избор!Така, на кратко може да се обясни RRSP или това е одобрена от държавата програма, която окуражава хората да пестят за своето пенсиониране, намалявайки собствените си данъци.Това данъчно облекчение става по два начина.

Първо, сумата, която отделите за RRSP не се облага с данък.Пример: Ако плащате 42% данък и вложите $5 000 в RRSP, ще получите обратно $2 100.С една дума «реалната» стойност на вложението ще е $2 900, които ще работят като $5 000.

Второто данъчно облекчение се изразява в това, че приходите, получени от вложенията в RRSP не се облагат с данък.

Пример: Ако плащате 42% данък и вложите за 5 години $10 000 в GIC (гарантирани инвестиционни сертификати) при 10% лихва в RRSP и извън RRSP .Вътре в RRSP- плана няма да плащате данъци и в края на 5-те години ще имате $16 105.Извън RRSP ще платите данък $2 357 и ще съберете само $13 257.

Също, много важен момент за RRSP е, че когато купувате жилище за първи път, можете да изтеглите до $20 000 безлихвено.

Предполагам някои от Вас ще погледне скептично и ще каже: «Защо и е на даржавата да ни намалява данъцитe?».Отговорът е прост-поощрявайки RRSP, държавата облекчава сама себе си от необходимостта да плаща на новите пенсионери.Също така, RRSP е и начин държавата да накара всички нас да вземем бъдещето си в свои ръце.

За да не стане хубавото прекалено хубаво, все пак държавата е поставила ограничения на максималната годишна сума, която можем даа вложим в RRSP.Тя се изчислява като по-малкото от 18% от годишния Ви доход или $13 500 (за 2003 година).Вложения в RRSP за настоящата година можете да направите в настоящата година или в първите 60 дни на следващата.

Има ли смисъл да вземем заем за да направим RRSP?Ако вземете $1 000, ще получите обратно $ 420 (при 42% за годишния ви доход) .Нека предположим, че ще плащате 7% лихва на заема.За 1 година сумата която плащате всеки месец ще е $86.53.Общо заема ще Ви струва $38.36 ($ 86.53 x 12- $1 000=$38.36).Ако сте на 30 години и искате да се пенсионирате на 65, тези $1 000 ще станат $28 102 на 10% лихва.Когато сте на 70 години и е време за Вашия Registered Retirement Income Fund (RRIF), парите Ви ще са вече $45 230.По тази причина мога да кажа, че има смисъл да заемете пари за да ги вложите в RRSP.

Denny Markova

Другие статьи Денни Марковой

RRSP

  1. RRSP за съпруг/га и RRIF
  2. Пенсионното осигоряване в Канада
  3. Въпроси и отговори за RRSP

RESP

  1. RESP-Образователен план
  2. Защо е необходим Образователен План?

Инвестиции

  1. Съвети за Инвестиции

Real Estate

  1. Home Buyers’ Plan (HBP), part 1. (Bulgarian)

Статья находится в разделе «RRSP и пенсия»
Дата последнего редактирования 11 декабря 2005г

Для публикации статьи на других сайтах необходимо получить разрешение у администрации [email protected]

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Прокрутить вверх